Już starożytni wiedzieli że "coś" siedzi w tych małych główkach czosnku!
Obecnie stwierdzono dobroczynne działanie czosnku przy obniżaniu poziomu cholesterolu a także w zapobieganiu zakrzepów krwi, obniża on również ciśnienie a nawet chroni przed infekcjami.
Czosnek możemy dodawać do wszystkiego co tylko nam smakuje. W pizzy, mięsach, zupach...
Zalecane jest od 2 do 4 ząbków czosnku dziennie.
Nie wiem dlaczego tak często zapominamy o tym dobroczynnym warzywie. Czy przez jego ostry zapach czy nieciekawy wygląd? Czosnek nie jest tak prezentacyjny jak truskawki, wiśnie czy inne owoce i warzywa, i raczej żadna firma robiąca banery nie zdecydowała by się, o zamieszczeniu czosnku na jednym z nich.
Ja jednak zachęcam, sama uwielbiam ostre dania z dużą ilością czosnku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz